KESKI-IÄN KRIISI
Kirjoitin 2015 asiantuntija vastaa, Hetki hyvinvoinnille -osastoa Uusi Lohja lehteen. Olen koonnut nyt blogiin nämä tekstit, koska moni aihe on yhtä ajankohtainen tänä päivänä. Toivottavasti löydät Paremman elämän puolesta -blogistani sinulle mielenkiintoista materiaalia.
"Olen keski-ikäinen nainen. Elämääni kuuluu perhe ja työ. Lapset ovat jo kasvaneet, eivätkä tarvitse minua enää kokoaikaisesti. Työssä kohtaan lisääntyviä vaatimuksia ja alan pelätä jaksamiseni puolesta, vaikka pidänkin työstäni. Parisuhteemme on vakiintunut, olemme olleet yhdessä lähes 20 v. Periaatteessa kaikki on ihan ok. Olen alkanut miettiä elämääni ja pohtia ”tässäkö kaikki?”. Haluan jonkin muutoksen elämääni, mitä voisin tehdä?"
Kiitos kysymyksestäsi. Hurjan monet – sekä miehet, että naiset – pohtivat samoja asioita. Minulle pohtiminen kertoo itsearvostuksesta; olen hyvän elämän arvoinen. Se on oikein hyvä lähtökohta muutoksille. Vaikuttaa siltä, että sinulla jää aikaa itsellesikin – mitä kivaa haluaisit tehdä? Mistä asioista nautit? Voit vaikka laatia listan asioista, joista pidät tai joita haluat kokeilla. Mitä miehesi toivoo yhteiseloltanne, mitä voisitte tehdä yhdessä?
Harrastatko jotakin? Jos pidät siitä, jatka edelleen, mutta jos teet sitä ”pakosta”/”kun muutkin”/”äitikin harrasti tätä”/tms, pohdi, voisitko kuitenkin tehdä jotain muuta? Haluaisitko aloittaa jonkin (uuden) harrastuksen? Mikä sinua kiinnostaa, mistä pidät?
Kirjoita itsellesi kirje, jossa kerrot kuulumisesi tulevaisuudesta, vaikkapa parin vuoden päästä. Mitä sinulle kuuluu, kuinka asiasi ovat järjestyneet, mitä päiväsi sisältää – kun kaikki tässä hetkessä vaivaavat asiat ovat järjestyneet oikein hyvälle mallille. Kertooko kirjeesi, mitä voisit tehdä jo nyt? Millä askelin pääset tuohon hyvään tavoitteeseesi?
Jos huomaat joitakin ylitsepääsemättömiltä tuntuvia esteitä, tunnistatko uskomuksen, joka on esteen syynä? Esim. en ole ansainnut hyvää, olen huono, epäonnistun, äitikin aina sanoi ettei tuosta tytöstä koskaan tule mitään jne. Joskus vanhat, tarpeettomiksi tai jopa haitallisiksi tulleet uskomuksemme estävät meitä elämästä hyvää elämää. Jos huomaat jonkin estävän sinua, kannattaa piipahtaa terapeutin juttusilla. Muutama kerta voi hyvinkin riittää.
Kannattaa hieman nähdä vaivaa ja ottaa yhteyttä sopivilta tuntuviin psykoterapeutteihin, sillä on tärkeää, että sinusta tuntuu hyvältä ja turvalliselta käsitellä asioitasi. Kaikille osuu kohdalle asioita, joiden pohtiminen yhdessä asiantuntijan kanssa on hyödyllistä – ei todellakaan tarvitse olla diagnoosia hakeakseen tukea pohdinnoilleen!
Työssäjaksaminen heijastuu koko elämään. Voitko tehdä jotain toisin, jotta voit luottaa jaksamiseesi? Kannatko liikaa vastuuta; erotatko oman ja toisten vastuun? Voisitko saada työnohjausta? Työnohjauksessa voit pohtia suhtautumistasi työhön ja ratkoa haastavia tilanteita ammattilaisen näkökulmaa hyödyntäen.
Toivottavasti sait vinkkejä hyvän muutoksen käynnistykseen. Hyvää matkaa!
-Satu
#keskiikä
#työelämä
#elämäntilannekriisit