Sulkeutunut teini -Paremman elämän puolesta Blogi -Psykoterapeutti Satu Aherto
Sulkeutunut teini -Paremman elämän puolesta Blogi -Psykoterapeutti Satu Aherto

SULKEUTUNUT TEINI

Kirjoitin 2015 asiantuntija vastaa, Hetki hyvinvoinnille -osastoa Uusi Lohja lehteen. Olen koonnut nyt blogiin nämä tekstit, koska moni aihe on yhtä ajankohtainen tänä päivänä. Toivottavasti löydät Paremman elämän puolesta -blogistani sinulle mielenkiintoista materiaalia.

Hetki hyvinvoinnille, Uusi Lohja. Helmikuu 2015.

“Miten voin tukea/mitä voin tehdä sulkeutuneelle teini-ikäiselle lapselleni? Hän vain nököttää kotona huoneessaan ja kysellessäni saan vastaukseksi ynähdyksiä, mulkaisuja tai ”ok” tai ”älä skitsoo”. Kysymättä ei tule niitäkään.

Huolestunut äiti"

Kiitos kysymästä huolestunut äiti. Ihanaa, että välität – jatka samaan malliin.

Murrosikä on nimensä veroinen – paljon muuttuu. Nuori voi tuntea epävarmuutta uudessa olotilassaan lapsuuden ja aikuisuuden välissä. Tapahtuvat muutokset voivat tuntua hallitsemattomilta ja nuori voi tuntea olevansa hukassa itsensä kanssa. Seksuaalisuus saattaa arastuttaa ja oma seksuaalinen suuntautuneisuus arveluttaa. Ennenkuin osaa kysyä tai kommentoida, saattaa olla tarpeen tutustua ensin itse itseensä. Tunnet lapsesi parhaiten. Tuntuuko sinusta turvalliselta antaa lapsellesi aikaa ”kuoriutua”?

Kannustan sinua pitämään puhevälejä yllä, vaikkei vastauksia satelekaan. Juttele, kysele jankkaamatta liiaksi, kerro nuoresi olevan sinulle tärkeä, osoita rakkauttasi ja hyväksyntääsi, sinulla on lupa myös ilmaista huolesi. Halaa, kosketa, jos nuoresi sen sallii (, vaikka se ”ällöö” onkin). Kerro, että hän voi turvautua sinuun ja puhua kanssasi asioistaan. Kerro, että hän kelpaa/riittää omana itsenään; epätäydellisyydessään täydellisenä.

Painaako mieltäsi pelko jostain ikävämmästä kuin murrosikä? Liittyykö sulkeutuneisuuteen jokin tapahtuma, ”maamerkki”? Suostuisiko nuoresi puhumaan siitä sinulle, koulukuraattorille tai –psykologille? Meneekö nuori kouluun? Onko koulumatkalla kaikki ok? Koulussa ja koulumatkalla voi tapahtua kiusaamista, uhkailua tai kiristämistä, jotka uhkaavina asioina voivat saada nuoren vetäytymään. Myös masentuneisuus voi aiheuttaa vetäytymistä tai mielialan vaihteluita, jotka kyllä toki kuuluvat myös tavanomaiseen murrosikään.

Masentuneisuuteen liittyy usein jaksamattomuus: ei jaksa olla kavereiden kanssa, ei jaksa harrastaa, ei jaksa kiinnostua. Saako nuori nukuttua? Onko vuorokausirytmi kohdallaan? Verkkopelejä pelaavilla yö muuttuu helposti peli- ja valveajaksi, eikä se rytmi oikein tue arkipäivän kaverikontaktien ylläpitoa. Onko kaveripiirissä tapahtunut muutoksia? Tunnetko nuoren kaverit?

Onko syömisessä tai ruokahalussa tapahtunut muutoksia? Entäpä painossa? Antaisiko nuoresi sinun tutkia hänen vaatteensa ja tavaransa, jos pyytäisit? Mikäli epäilet pilvenpolttoa, pössyttelyä, voisi olla hyvä ottaa huoli puheeksi ja käydä vaikka pissaamassa huumeseula.

Ole tarvittaessa yhteydessä kouluun tai kavereihin/heidän vanhempiinsa. Apua/tukea voit saada myös perheneuvolasta. Verkossa on tarjolla paljon tietoa, apua ja tukea.

-Satu

Lisää tietoa ja tukea mm. (tark. 2024)

Oman alueen perheneuvolat, koulujen terveydenhoitajat ja muu oppilashuolto

Aiheesta netissä

MLL - Tukea vanhemmuuteen

MLL - 12-15 -vuotias

Kun elämä askarruttaa -Hyvä kysymys

Nuorten netti - MLL

Sekasin Chat

Mieli ry - Vanhemmuus

Ensi- ja turvakotien liitto - Vanhemmuus

#teiniikä

#kasvatus

#vanhemmuus

Sinisiä kukkia - Paremman Elämän puolesta Blogi - Psykoterapeutti Satu Aherto
Sinisiä kukkia - Paremman Elämän puolesta Blogi - Psykoterapeutti Satu Aherto